Załącznik do uchwały Nr X/114/2019 Rady Miasta Zgierza z dnia 27 czerwca 2019r.
§ 1. Użyte w
niniejszym Regulaminie Targowiska miejskiego, zwanego dalej „Regulaminem”, pojęcia
oznaczają:
1) powierzchnia handlowa - powierzchnię sprzedaży,
o której mowa w ustawie z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu
przestrzennym (Dz. U. z 2017 r. poz. 1073, 1566, Dz. U. z 2018 r. poz. 1496),
tj. część ogólnodostępnej powierzchni obiektu handlowego stanowiącego całość techniczno-użytkową,
przeznaczonego do sprzedaży detalicznej, w której odbywa się bezpośrednia sprzedaż
towarów (bez wliczania do niej powierzchni usług i gastronomii oraz powierzchni
pomocniczej, do której zalicza się powierzchnie magazynów, biur, komunikacji,
ekspozycji wystawowej itp.);
2) rolnik - w rozumieniu art. 4 rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego
przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów
wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej oraz uchylającego rozporządzenie
Rady (WE) nr 637/2008 i rozporządzenie Rady (WE) nr 73/2009 (Dz. Urz. UE L 347
z 20.12.2013, str. 608, z późn. zm.) osobę fizyczną lub prawną bądź grupę osób
fizycznych lub prawnych, bez względu na status prawny takiej grupy i jej członków
w świetle prawa krajowego, których gospodarstwo rolne jest położone na obszarze
objętym zakresem terytorialnym Traktatów, określonym w art. 52 TUE w związku z
art. 349 i 355 TFUE, oraz które prowadzą działalność rolniczą;
3) koszt wynajmu powierzchni handlowej -
koszt obejmujący wszystkie opłaty, jakie osoba handlująca musi uiścić chcąc sprzedawać
produkty na Targowisku.
§
2. 1 Targowisko miejskie „Mój Rynek”, zwane dalej „Targowiskiem”, jest
czynne:
1) w poniedziałki w okresie od 1 maja do 31 sierpnia w godzinach 6.00 -
18.00;
2) od wtorku do piątku:
a) w
okresie od 1 października do 31 marca w godzinach 6.00 – 16.00,
b) w
okresie od 1 kwietnia do 30 września w godzinach 6.00 – 18.00;
3) w soboty w
godzinach 6.00 – 15.00.
2. W uzasadnionych przypadkach Targowisko może być czynne w pozostałe
dni tygodnia i w innych godzinach niż określone w ust. 1, za zgodą zarządzającego.
§ 3.
Nadzór nad Targowiskiem sprawuje Prezydent Miasta Zgierza.
§ 4. 1. Do
prowadzenia działalności handlowej na Targowisku uprawnieni są przedsiębiorcy
oraz inne osoby, do których nie mają zastosowania przepisy ustawy z dnia 6
marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2018 r. poz. 646, ze zm.) zgodnie
z jej art. 6 ust. 1.
2. Łączna
powierzchnia handlowa Targowiska wynosi 1 387,17 m2.
3. Powierzchnia
handlowa przeznaczona dla rolników pod sprzedaż produktów rolnospożywczych
stanowi co najmniej 31% powierzchni handlowej Targowiska.
4. Szczegółowy
podział Targowiska na strefy handlowe, z uwzględnieniem powierzchni handlowej,
o której mowa w ust. 3 powyżej, wskazany został w załączniku do niniejszego
Regulaminu.
§ 5. 1. Osoby dokonujące
sprzedaży na Targowisku, z wyjątkiem podatników podatku od nieruchomości położonych
na Targowisku, są obowiązane do uiszczania opłaty targowej za każdy dzień sprzedaży
w wysokości określonej odrębną uchwałą Rady Miasta Zgierza oraz do uiszczania
innych należności wymaganych przez zarządzającego Targowiskiem za świadczone
przez niego usługi, w tym za korzystanie z urządzeń znajdujących się na
Targowisku, z zastrzeżeniem § 5. ust. 2. Regulaminu.
2. Inkasent
zaopatrzony w identyfikator jest obowiązany wystawić pokwitowanie uiszczenia opłaty
targowej.
3. Osoby
dokonujące sprzedaży na Targowisku są obowiązane do zachowania dowodu
uiszczenia opłaty targowej przez okres prowadzenia sprzedaży i okazywania go na
żądanie osób uprawnionych do kontroli.
4. Ujawniony
podczas kontroli brak uiszczenia opłaty targowej pociąga za sobą obowiązek jej niezwłocznego
uregulowania u inkasenta.
§ 6. 1. Na Targowisku dozwolone jest w szczególności
prowadzenie sprzedaży artykułów spożywczych oraz przemysłowych, z wyjątkiem:
1) napojów
alkoholowych, środków odurzających i substancji psychotropowych;
2) nafty,
benzyny, innych paliw;
3) spirytusu
skażonego;
4) substancji
i mieszanin niebezpiecznych;
5) produktów
leczniczych i wyrobów medycznych;
6) broni,
amunicji, materiałów wybuchowych i wyrobów pirotechnicznych (w tym sztucznych
ogni, petard, rac);
7) materiałów
budowlanych i opałowych;
8) kamieni
i metali szlachetnych oraz wykonanych z nich przedmiotów;
9) walut
obcych oraz dewiz;
10) środków
spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
11) suplementów
diety;
12) środków
spożywczych zafałszowanych, zepsutych lub szkodliwych dla zdrowia lub życia człowieka;
13) artykułów
pochodzących z przestępstwa lub nielegalnego źródła;
14) innych
artykułów, objętych zakazem sprzedaży na podstawie odrębnych przepisów prawa.
2. Sprzedaż
grzybów, w tym suszonych oraz przetworów grzybowych może być prowadzona na
zasadach określonych w obowiązujących przepisach prawa.
3. Na
Targowisku zabronione jest prowadzenie sprzedaży zwierząt, z wyjątkiem
prowadzenia sprzedaży żywych ryb, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
§ 7.
Na Targowisku zabrania się w szczególności:
1) spożywania
napojów alkoholowych;
2) reklamy
i promocji wyrobów tytoniowych oraz napojów alkoholowych;
3) prowadzenia
sprzedaży w drodze publicznych losowań;
4) organizowania
i prowadzenia gier hazardowych i oszukańczych.
§ 8. Wjazd na teren
Targowiska, z wyjątkiem działki oznaczonej numerem ewidencyjnym 297/13,
dozwolony jest wyłącznie dla pojazdów, z których prowadzona jest sprzedaż oraz służących
dla dowozu towarów. Jednakże zabrania się wjazdu tych pojazdów na teren
Targowiska w godzinach 8.00-14.00, a w soboty w godzinach 8.00-11.00.
§ 9. Osoby prowadzące sprzedaż na
Targowisku są obowiązane do:
1) dokonywania
sprzedaży w miejscu wyznaczonym przez zarządzającego Targowiskiem;
2) uwidaczniania
cen na wystawianych towarach;
3) używania
urządzeń pomiarowych (wag) z ważną cechą legalizacji oraz w sposób umożliwiający
stwierdzenie prawidłowości pomiaru (ważenia);
4) utrzymywania
czystości i porządku w czasie trwania handlu oraz uprzątnięcia miejsca
prowadzenia handlu po zakończeniu sprzedaży;
5) posiadania
przy sobie dokumentu umożliwiającego ustalenie ich tożsamości;
6) usunięcia
z terenu Targowiska pojazdów oraz przenośnych stanowisk handlowych najpóźniej w
ciągu godziny od wyznaczonego Regulaminem czasu zakończenia prowadzenia handlu;
7) przestrzegania
postanowień Regulaminu, przepisów sanitarnych, weterynaryjnych, przeciwpożarowych
i innych obowiązujących przepisów prawa oraz poleceń zarządzającego Targowiskiem
w zakresie uprawnień określonych niniejszym Regulaminem.
§ 10. 1. Zarządzający
Targowiskiem czuwa nad przestrzeganiem Regulaminu, odpowiada za porządek, bezpieczeństwo
oraz stan sanitarny Targowiska.
2. Zarządzający
Targowiskiem obowiązany jest do uprzątnięcia terenu Targowiska, każdego dnia, w
którym prowadzony jest handel, najpóźniej w ciągu trzech godzin od opuszczenia
terenu Targowiska przez handlujących.
3. Zarządzający
Targowiskiem wyznacza miejsca sprzedaży oraz czuwa nad prawidłowym ich
wykorzystaniem.
4. Dla
usprawnienia prowadzenia handlu na Targowisku zarządzający Targowiskiem świadczy
usługi rezerwacji stanowisk handlowych.
5. Zasady
rezerwacji stanowisk handlowych oraz cennik usług rezerwacyjnych ustala zarządzający
Targowiskiem.
6. W
przypadku stwierdzenia prowadzenia sprzedaży wbrew przepisom Regulaminu,
powszechnie obowiązującym przepisom prawa lub stwierdzenia innych uchybień, zarządzający
Targowiskiem wydaje polecenia porządkowe lub zawiadamia właściwe służby
uprawnione do kontroli.
§ 11. Wszelkie
sprawy nie ujęte w Regulaminie korzystający z Targowiska uzgadniają z zarządzającym
Targowiskiem.
§ 12. Skargi i
wnioski w sprawach dotyczących działalności zarządzającego Targowiskiem oraz
funkcjonowania Targowiska przyjmuje Prezydent Miasta Zgierza.
§ 13. Korzystający
z Targowiska naruszający przepisy niniejszego Regulaminu podlegają karze
wymierzonej w trybie i na zasadach określonych w obowiązujących przepisach
prawa.
Administrator:
MPGK Sp. z o.o. w Zgierzu ul. Łęczycka 24
Kierownik Targowiska Tel. 607 886 954
§ 1. Użyte w niniejszym Regulaminie Targowiska miejskiego "Mój Rynek", zwanego dalej „Regulaminem”, pojęcia oznaczają:
- powierzchnia handlowa - powierzchnię sprzedaży, o której mowa w ustawie z dnia 27 marca
2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z 2017 r. poz. 1073, 1566,
Dz. U. z 2018 r. poz. 1496), tj. część ogólnodostępnej powierzchni obiektu handlowego
stanowiącego całość techniczno-użytkową, przeznaczonego do sprzedaży detalicznej, w której
odbywa się bezpośrednia sprzedaż towarów (bez wliczania do niej powierzchni usług
i gastronomii oraz powierzchni pomocniczej, do której zalicza się powierzchnie magazynów, biur,
komunikacji, ekspozycji wystawowej itp.);
- rolnik - w rozumieniu art. 4 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013
z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla
rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej oraz uchylającego
rozporządzenie Rady (WE) nr 637/2008 i rozporządzenie Rady (WE) nr 73/2009 (Dz. Urz. UE L
347 z 20.12.2013, str. 608, z późn. zm.) osobę fizyczną lub prawną bądź grupę osób fizycznych
lub prawnych, bez względu na status prawny takiej grupy i jej członków w świetle prawa
krajowego, których gospodarstwo rolne jest położone na obszarze objętym zakresem terytorialnym
Traktatów, określonym w art. 52 TUE w związku z art. 349 i 355 TFUE, oraz które prowadzą
działalność rolniczą;
- koszt wynajmu powierzchni handlowej - koszt obejmujący wszystkie opłaty, jakie osoba
handlująca musi uiścić chcąc sprzedawać produkty na Targowisku.
§ 2. 1. Targowisko miejskie „Mój Rynek”, zwane dalej „Targowiskiem”, jest czynne:
- w poniedziałki w okresie od 1 maja do 31 sierpnia w godzinach 6.00 - 18.00;
- od wtorku do piątku:
a) w okresie od 1 października do 31 marca w godzinach 6.00 – 16.00,
b) w okresie od 1 kwietnia do 30 września w godzinach 6.00 – 18.00;
- w soboty w godzinach 6.00 – 15.00.
2. W uzasadnionych przypadkach Targowisko może być czynne w pozostałe dni tygodnia i w
innych godzinach niż określone w ust. 1, za zgodą zarządzającego.
§ 3. Nadzór nad Targowiskiem sprawuje Prezydent Miasta Zgierza.
§ 4. 1. Do prowadzenia działalności handlowej na Targowisku uprawnieni są przedsiębiorcy oraz inne osoby, do których nie mają zastosowania przepisy ustawy z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2018 r. poz. 646, ze zm.) zgodnie z jej art. 6 ust. 1.
2. Łączna powierzchnia handlowa Targowiska wynosi 1 387,17 m2.
3. Powierzchnia handlowa przeznaczona dla rolników pod sprzedaż produktów rolnospożywczych stanowi co najmniej 31% powierzchni handlowej Targowiska.
4. Szczegółowy podział Targowiska na strefy handlowe, z uwzględnieniem powierzchni
handlowej, o której mowa w ust. 3 powyżej, wskazany został w
załączniku do niniejszego
Regulaminu.
§ 5. 1. Osoby dokonujące sprzedaży na Targowisku, z wyjątkiem podatników podatku od nieruchomości położonych na Targowisku, są obowiązane do uiszczania opłaty targowej za każdy dzień sprzedaży w wysokości określonej odrębną uchwałą Rady Miasta Zgierza oraz do uiszczania innych należności wymaganych przez zarządzającego Targowiskiem za świadczone przez niego usługi, w tym za korzystanie z urządzeń znajdujących się na Targowisku, z zastrzeżeniem § 5. ust. 2.
Regulaminu.
2. Do odwołania, lecz nie krócej niż w okresie do 31.12.2024 roku, koszt wynajmu powierzchni handlowej Targowiska przez rolników będzie co najmniej 25% niższy od kosztu wynajmu powierzchni handlowej przez inne podmioty.
3. Inkasent zaopatrzony w identyfikator jest obowiązany wystawić pokwitowanie uiszczenia opłaty targowej.
4. Osoby dokonujące sprzedaży na Targowisku są obowiązane do zachowania dowodu uiszczenia opłaty targowej przez okres prowadzenia sprzedaży i okazywania go na żądanie osób uprawnionych do kontroli.
5. Ujawniony podczas kontroli brak uiszczenia opłaty targowej pociąga za sobą obowiązek jej niezwłocznego uregulowania u inkasenta.
§ 6. 1. Na Targowisku dozwolone jest w szczególności prowadzenie sprzedaży artykułów spożywczych oraz przemysłowych, z wyjątkiem:
- napojów alkoholowych, środków odurzających i substancji psychotropowych;
- nafty, benzyny, innych paliw;
- spirytusu skażonego;
- substancji i mieszanin niebezpiecznych;
- produktów leczniczych i wyrobów medycznych;
- broni, amunicji, materiałów wybuchowych i wyrobów pirotechnicznych (w tym sztucznych ogni, petard, rac);
- materiałów budowlanych i opałowych;
- kamieni i metali szlachetnych oraz wykonanych z nich przedmiotów;
- walut obcych oraz dewiz;
- środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
- suplementów diety;
- środków spożywczych zafałszowanych, zepsutych lub szkodliwych dla zdrowia lub życia człowieka;
- artykułów pochodzących z przestępstwa lub nielegalnego źródła;
- innych artykułów, objętych zakazem sprzedaży na podstawie odrębnych przepisów prawa.
2. Sprzedaż grzybów, w tym suszonych oraz przetworów grzybowych może być prowadzona na
zasadach określonych w obowiązujących przepisach prawa.
3. Na Targowisku zabronione jest prowadzenie sprzedaży zwierząt, z wyjątkiem prowadzenia sprzedaży żywych ryb, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
§ 7. Na targowisku zabrania się w szczególności:
- spożywania napojów alkoholowych;
- reklamy i promocji wyrobów tytoniowych oraz napojów alkoholowych;
- prowadzenia sprzedaży w drodze publicznych losowań;
- organizowania i prowadzenia gier hazardowych i oszukańczych.
§ 8. Wjazd na teren Targowiska, z wyjątkiem działki oznaczonej numerem ewidencyjnym 297/13, dozwolony jest wyłącznie dla pojazdów, z których prowadzona jest sprzedaż oraz służących dla dowozu towarów. Jednakże zabrania się wjazdu tych pojazdów na teren Targowiska w godzinach 8.00-14.00, a w soboty w godzinach 8.00-11.00.
§ 9. Osoby prowadzące sprzedaż na Targowisku są obowiązane do:
- dokonywania sprzedaży w miejscu wyznaczonym przez zarządzającego Targowiskiem;
- uwidaczniania cen na wystawianych towarach;
- używania urządzeń pomiarowych (wag) z ważną cechą legalizacji oraz w sposób umożliwiający stwierdzenie prawidłowości pomiaru (ważenia);
- utrzymywania czystości i porządku w czasie trwania handlu oraz uprzątnięcia miejsca prowadzenia handlu po zakończeniu sprzedaży;
- posiadania przy sobie dokumentu umożliwiającego ustalenie ich tożsamości;
- usunięcia z terenu targowiska pojazdów oraz przenośnych stanowisk handlowych najpóźniej w ciągu godziny od wyznaczonego Regulaminem czasu zakończenia prowadzenia handlu;
- przestrzegania postanowień Regulaminu, przepisów sanitarnych, weterynaryjnych,
przeciwpożarowych i innych obowiązujących przepisów prawa oraz poleceń zarządzającego
Targowiskiem w zakresie uprawnień określonych niniejszym Regulaminem.
§ 10. 1. Zarządzający targowiskiem czuwa nad przestrzeganiem regulaminu Targowiska, odpowiada za porządek, bezpieczeństwo oraz stan sanitarny Targowiska.
2. Zarządzający Targowiskiem obowiązany jest do uprzątnięcia terenu Targowiska, każdego dnia, w którym prowadzony jest handel, najpóźniej w ciągu trzech godzin od opuszczenia terenu Targowiska przez handlujących.
3. Zarządzający Targowiskiem wyznacza miejsca sprzedaży oraz czuwa nad prawidłowym ich wykorzystaniem.
4. Dla usprawnienia prowadzenia handlu na targowisku zarządzający Targowiskiem świadczy usługi rezerwacji stanowisk handlowych.
5. Zasady rezerwacji stanowisk handlowych oraz cennik usług rezerwacyjnych ustala zarządzający Targowiskiem.
6. W przypadku stwierdzenia prowadzenia sprzedaży wbrew przepisom Regulaminu, powszechnie obowiązującym przepisom prawa lub stwierdzenia innych uchybień, zarządzający Targowiskiem wydaje polecenia porządkowe lub zawiadamia właściwe służby uprawnione do kontroli.
§ 11. Wszelkie sprawy nie ujęte w Regulaminie korzystający z Targowiska uzgadniają z zarządzającym Targowiskiem.
§ 12. Skargi i wnioski w sprawach dotyczących działalności zarządzającego Targowiskiem oraz funkcjonowania Targowiska przyjmuje Prezydent Miasta Zgierza.
§ 13. Korzystający z Targowiska naruszający przepisy niniejszego Regulaminu podlegają karze wymierzonej w trybie i na zasadach określonych w obowiązujących przepisach prawa.
Administrator:
MPGK Sp. z o.o. w Zgierzu ul. Łęczycka 24
Kierownik Targowiska Tel. 607 886 954